Neem contact op: 026 325 16 17 Facebook
Storing melden
BTW zonnepanelen teruggave

BTW zonnepanelen teruggave

Als particulier kunt u de investering in zonnepanelen nog sneller terugverdienen, doordat u de btw van de aanschaf mag terugvorderen bij de belastingdienst. Voor de omzetbelasting wordt u gezien als ondernemer omdat u elektriciteit tegen een vergoeding aan uw energieleverancier levert.

De belastingregel geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Op 7 November 2013 zijn de antwoorden op kamervragen hierover gepubliceerd. Deze verschaften duidelijkheid over de te nemen stappen.

Wat moet u doen?

1.       Meld u aan als ondernemer bij de Belastingdienst.

U doet dit door middel van het invullen van het formulier ‘Opgaaf Startende Onderneming’. De belastingdienst zal u registreren als ondernemer en u ontvangt hiervan een bevestiging.
Let op! U moet zich binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin het recht op aftrek is ontstaan (= datum van de factuur) hebben aangemeld.

2.       Btw-aangifte doen

U bent verplicht elk kwartaal btw-aangifte te doen. Deze aangifte doet u digitaal, via een account op de website van de belastingdienst, waarvoor u een inlognaam en wachtwoord ontvangt. Afhankelijk van het kwartaal waarin u zich als ondernemer aanmeldt doet u dus één of meerdere keren aangifte. De eerste aangifte bevat de BTW op de zonnepanelen, de overige zijn zogenaamde nul aangiftes.

3.       Ontheffing aanvragen

De Belastingdienst maakt de door u betaalde en teruggevorderde btw over op uw bankrekening. Na ontvangst van deze zogeheten vooraftrek btw, vraagt u via een brief aan de Belastingdienst om ontheffing van administratieve verplichtingen.  Hierin beroept u zich op de “kleine ondernemersregeling” (KOR). Deze ontheffing moet ingaan in het jaar na aanschaf van het systeem. Door de ontheffing hoeft u niet langer btw-aangifte te doen en hoeft u geen btw-administratie bij te houden. U kunt een beroep doen op de ontheffing van administratieve verplichtingen wanneer u jaarlijks minder dan € 1.345,- btw  verschuldigd bent. Deze brief kunt u overigens ook tegelijkertijd versturen met de Opgaaf Startende Onderneming.

Is het terugvragen van de BTW op zonnepanelen veel werk?

De teruggave is dermate eenvoudig dat u het goed zelf kunt. Wanneer u zonnepanelen via lestrade service aanschaft krijgt u een handleiding waarin precies wordt uitgelegd wat u moet doen. U kunt natuurlijk de aangifte ook laten verzorgen door uw financieel adviseur of accountant. Vergoeding die hiervoor wordt gevraagd door ons is €121,00.

Direct advies en vrijblijvende offerte zonnepanelen aanvragen?

Wilt u meer advies op maat of een offerte van zonnepanelen? Vul ons contactformulier in, dan nemen wij spoedig contact met u op.