Neem contact op: 026 325 16 17 Facebook
Storing melden
Zonneboiler

Zonneboiler

De zon levert elke dag energie, ook als het bewolkt is. Sterker nog: de zon levert in Nederland gemiddeld 40 keer zo veel energie als we nodig hebben. De zon levert gratis duurzame energie en een zonneboiler maakt hier dankbaar gebruik van. Een zonneboiler levert warm water voor keuken en badkamer.

 

Hoe werkt de zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een voorraadvat in huis. De zonnecollector bevat vloeistof die wordt opgewarmd door daglicht. Want ook als de zon niet schijnt, werkt de zonnecollector! De vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. Via een warmtewisselaar in het voorraadvat wordt de warmte afgegeven aan het leidingwater. Is het leidingwater nog niet voldoende warm, dan zorgt uw gewone cv-ketel voor de naverwarming. Zo is er dus altijd voldoende warm water.

 

Kosten, Opbrengsten en Besparingen

Een zonneboiler heeft u al vanaf ongeveer € 2000,-. Afhankelijk van het type zonneboiler, de grootte van het voorraadvat en het aantal zonnecollectoren wat u erbij plaatst zal de investering toenemen. Naarmate u meer zonnecollectoren en een groter voorraadvat plaatst, neemt uw opbrengst en dus ook uw energiebesparing toe. Met een zonneboiler bespaart u gemiddeld 50% op uw warmwaterverbruik. Hoeveel een zonneboiler precies oplevert is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de oppervlakte van de zonnecollectoren, de ligging en hellingshoek van uw dak en de ligging in het land. De optimale situatie is een huis gelegen in het westelijk deel van Nederland met een dak richting het zuiden en een hellingshoek van 36 graden.

 

Terugverdientijd

De investering in een zonneboiler is in ons wisselvallige klimaat zeer de moeite waard. Zeker wanneer de gasprijs blijft stijgen. Deze is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De terugverdientijd van een zonneboiler ligt ongeveer rond de 10 jaar. Als de gasprijzen nog verder stijgen wordt dit natuurlijk korter. Daar komt bij dat een zonneboiler al gauw zo’n 20 jaar meegaat. Nadat u deze hebt terugverdiend, maakt u dus pure winst!

 

Subsidie

Momenteel weer subsidie beschikbaar, voor meer informatie klik hier